Romanian English French German Hungarian Italian
Primaria Tirnova, Caras-Severin

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Stema Primaria Tirnova, Caras Severin

Noutati

Anunt licitatie pasuni si pajiste alpina - Comuna Tirnova

Detalii:- Anunt licitatie pasuni.- Anunt licitatie pajisti alpine.

20.09.2017 - Anunt concurs promovare

Detalii aici.

06.09.2017 - Anunt concurs promovare

Detalii aici.

Anunt 03.03.2017 - concurs de promovare in grad

Primaria Comunei Tirnova - jur. Caras Severin organizeaza, la sediul sau din Tirnova nr. 376 in perioada 05.04.2017 - 07.04.2017, examen promovare in grad profesional in data de 05.04.2017 pentru functiile publice de executie din cadrul aparatului de specialitate al primarului. Mai multe detalii aici.

Anunt oncurs pentru ocuparea postului vacant

ANUNŢ 08.02.2017- Primaria comunei Tîrnova organizează în perioada 02- 03 martie 2017 , la sediul din comuna Tîrnova nr. 376, judeţul Caraş-Severin , concurs pentru ocuparea postului vacant -funcţie contractuală, din aparatul de specialitate al primarului comunei Tîrnova, conform H.G nr. 286 din 23 martie 2011 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcţiilor contractuale şi a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare. 
Citeşte mai mult...

 

 

250x206

Ocupatii si mestesuguri

Prin ocupatie „se intelege activitatea sociala utila depusa de o persoana, intr-una din ramurile economiei nationale, care este aducatoare de venituri si constituie sursa principala de existenta pentru acea persoana".Ocupatiile si mestesugurile practicate in comuna  au cuprins mai multe domenii, dupa cum urmeaza:

 

             AGRICULTURA a constituit din totdeauna ocupatia de baza, fiind practicata de toti locuitorii comunei. Aceasta ocupatie a asigurat si asigura in continuare necesarul de hrana al oamenilor.Cu toate ca suprafetele de teren arabil apartinatoare oamenilor sunt destul de mici, iar solurile nu sunt din cele mai bune, prin munca depusa si datorita priceperii de care au dat dovada, tirnovenii au reusit sa obtina recolte care sa le satisfaca necesitatile personale.Munca in agricultura s-a desfasurat manual, din cauza lipsei mijloacelor mecanizate. Cu toate ca in momentul de fata in comuna exista tractoare, configuratia terenului din multe zone agricole nu permite folosirea acestora.

         CRESTEREA ANIMALELOR este o alta ocupatie de baza a tirnovenilor, ocupatie ce se desfasoara in paralel cu agricultura. Tirnovenii cresc vaci, boi, cai, oi, capre si porci, care le asigura necesarul de carne, lapte, lana, gunoiul de grajd pe care il folosesc ca ingrasamant natural in agricultura, precum si animalele de tractiune necesare lucrului in gospodarie.In anumite perioade, numarul animalelor era destul de mare. Spre exemplu, la inceputul anului 1942, tirnovenii detineau 204 cai, 970 boi, 5.328 oi §i 214 capre. Raportat la numarul populatiei, un cai revenea la 2 locuitori, un bou la 4 locuitori, 1,33 oi la un locuitor, iar o capra revenea la 19 locuitori. Treptat numarul animalelor a inceput sa scada, o cauza fiind si politica economica a Romaniei pana Tn 1989, multi tarani, indeosebi tineretul fiind atrasi catre orase ca forta de munca in industrie.Astazi, tirnovenii detin: 348 cai, 731 taurine, din care 240 vaci, 1.568 oi, 35 capre, 250 porci, 14 magari, 4.158 pasari si 100 familii de albine.

       VACARII erau persoane angajate pentru paza vitelor. Plata acestora se facea in bani si alimente. Aceasta ocupatie a disparut.

       CROITORII cunoscuti in comuna si sub numele de snaidari, confectioneaza imbracamintea necesara oamenilor satului. Aceasta meserie a fost si este practicata atat de barbati cat si de femei.Croitori cunoscuti in comuna au fost: Puichita Ion (Graure) nr. 358, Voina Simion (Voinesti) nr. 386, FTc Rusalin (Salta) nr. 193, toti fiind decedati.Astazi mai practica croitoria Gheju Ion (Pauna) nr. 50, Costescu Rodica (Catuta) nr. 445 si Constantin Ion (Fira) nr. 146. COJOCARII confectioneaza cojoace din piei de animale. Cojoacele folosite de barbatii si femeile din comuna se confectioneaza cu blana in interior. Cojoacele pentru ciobani se confectioneaza cu lana Tn afara, aceasta fiind lasata la mar

 

 

Copyright ©2010 - Primaria comunei Tirnova

Toate drepturile rezervare.

Webdesign by INFOGHID.